Guide til det gode CV: En motiveret ansøgning er langt fra nok, når du søger job. I de fleste tilfælde vil arbejdsgiveren først læse dit CV, og det er derfor vigtigt, at dit CV er fyldestgørende, målrettet og overskueligt. Her får du 7 tip til, hvad dit CV som lærer skal indeholde.
Står du midt i eller over for at skulle søge job? Så ved du måske, hvor udfordrende det kan være at skrive en god ansøgning, der fanger modtagerens interesse. Det er dog sjældent ansøgningen, der er det vigtigste, hvis du ønsker at skille dig ud fra mængden af håbefulde konkurrenter.
De fleste arbejdsgivere læser nemlig først CV’et i jagten på relevante kandidater. Du skal derfor lægge mindst lige så meget energi i at skabe et overskueligt CV, hvis du skal inviteres til samtale.
Lad CV’et vise dig som lærer
Når du skriver dit CV, er det vigtigt, at det giver et fagligt og personligt billede af dig som lærer. Du skal selvfølgelig inkludere al konkret information om uddannelsessted(er), undervisningserfaring og kurser/certifikater, og informationerne skal skrives i kronologisk rækkefølge. Det er vigtigere, hvor og hvornår du blev lærer eller pædagog, end hvor du gik i 9. klasse.
Uddyb punkter, hvor det er relevant. Har du tidligere arbejdet som lærer, så skriv udover årstal og arbejdsplads, hvilke klassetrin/fag, tiltag og pædagogiske indsatser, der karakteriserer din ansættelse. Det giver et godt billede af dig som lærer, og hvad der er vigtigt for dig.
Fremhæv også dine pædagogiske tilgange og færdigheder; har du for eksempel erfaring med differentieret undervisning, konflikthåndtering, klasserumsledelse, projektbaseret undervisning eller andet? Husk, at det er ikke til at forudse, hvad der er vigtigt for arbejdsgiveren.
Gør dit CV relevant for stillingen
Et rigtig godt CV fungerer som en mini-ansøgning, så en kommende arbejdsgiver kan finde al relevant information om dig kun ved at læse dit CV. Det er afgørende at skrive en unik indledende profiltekst, der er skræddersyet det enkelte job, hvor du opsummerer, hvorfor du søger det. Det viser, at du er oprigtigt interesseret i stillingen og har gjort dig nogle tanker.
Det kan desuden være en god ide at inkludere relevant erfaring, der giver mening i forhold til det enkelte job. Det er nok ikke vigtigt for en fremtidig arbejdsgiver, at du arbejdede som flaskedreng i Brugsen i 9. klasse. Men er det den lokale brugs i det område, du nu søger job, eller har det haft betydning for dit virke som lærer senere, kan det være relevant.
Sæt dit CV overskueligt op
Når du har skrevet dit CV, er det vigtigt, at du sætter det fornuftigt op. Er det rodet, risikerer du, at modtageren ikke får de vigtige pointer med, og et professionelt layout viser desuden, at du har gjort dig umage.
Er grafisk opsætning ikke din spidskompetence, skal du ikke fortvivle. Der findes et hav af forskellige både gratis og betalte CV-skabeloner online, så du blot skal indsætte din tekst. En simpel søgning giver mange resultater, og der er rig mulighed for at finde din favorit, der passer til dig.
Udover tidligere ansættelser og faglige kompetencer, er det en god ide at inkludere lidt information, der viser, hvem du er som menneske. Er du gift, har børn, dyrker karate eller elsker at vinterbade? Skriv det ind, det giver et mere nuanceret billede af dig som kollega og medarbejder.
Husk altid at indsætte et vellignende portrætfoto i dit CV, det giver mere troværdighed. Det er desuden vigtigt at inkludere dine kontaktoplysninger, så arbejdsgiveren nemt kan få fat på dig, hvis ansøgning og CV har fanget interessen.
Tjekliste: 7 vigtige punkter i dit CV
- Start med en kort, fængende profiltekst, der opsummerer, hvem du er som lærer, og hvorfor du søger jobbet.
- Tidligere ansættelser – husk at skrive, hvilke fag og klassetrin, du har undervist og fremhæve tiltag og pædagogiske indsatser, du er særligt stolt over.
- Faglige kvalifikationer – list i kronologisk rækkefølge din uddannelse, kurser, certifikater og specialiseringer. Start med det nyeste først.
- Pædagogiske tilgange og færdigheder – fremhæv relevante erfaringer, det er ikke til at forudse hvilke, modtageren lægger vægt på.
- Referencer – kontakt relevante tidligere kollegaer og ledere. Tal med dem på forhånd om, hvad de kunne forestille sig at fremhæve om dig.
- Personligt touch – civilstatus, interesser, fun facts er med til at beskrive det hele menneske.
- Kontaktoplysninger – husk at skrive dem synlige på alle dokumenter, så du er let at få fat på.